Samenwerken

Binnen de samenwerking in een team, spelen 2 lagen een belangrijke rol: de eerste laag is de bovenstroom, hier gaat het over de structuren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de taakverdeling, de planning en uitvoering van het onderlinge overleg, de verslaglegging, de rapportage. Het zijn de concrete, tastbare aspecten, ze zijn zichtbaar, kunnen worden beschreven en heldere structuren bieden duidelijkheid.

Een goede structuur kan alleen werken wanneer er ook sprake is van goede samenwerkingsprocessen tussen collega’s: openheid, vertrouwen, voor elkaar klaar staan, gebruik maken van elkaars kwaliteiten, dat is de laag van de onderstroom. Een goede onderstroom is essentieel voor de bovenstroom en vice versa. Het is bij een problemen in de samenwerking vaak zo, dat ze hun oorzaak vinden in de onderstroom.

Een heidag of beleidsdag kan een goed moment zijn om de samenwerking te bespreken. Daarvoor werk ik vaak samen met collega Remco Heukels.
We maken de inhoud en opbouw van deze dag op maat en hanteren hiervoor globaal de volgende stappen:

Beleving
Inventariseren van de huidige beleving van de samenwerking en organisatie binnen de vakgroep of het team.
Iedere collega geeft daarbij aan wat volgens hem/haar op dit moment binnen de organisatie goed loopt en wat beter moet.

Analyse
Gezamenlijk vaststellen wat de belangrijkste verbeterpunten zijn en hoe deze zijn ontstaan.

Uitvoering
Wat hebben de collega’s nodig om de verbeteringen aan te brengen? Onderwerpen kunnen zijn:

  • Belang heldere visie en beleid
  • Taakverdeling en mandatering
  • Inzet juist informatiestroom en rapportagelijnen
  • Vergadercultuur
  • Uit- en aanspreken

Reken op 1 a 1,5 dagdeel tijdsinvestering, dit is afhankelijk van de grootte van de groep en de tijd die beschikbaar is voor andere onderwerpen. Dit bespreken we gezamenlijk in het voorbereidende gesprek.